Fructe Bio | Beneficii afine si zmeura bio Agricultură ecologică Alegem ecologic, bio, organic sau 100% natural?

Alegem ecologic, bio, organic sau 100% natural?



Pentru a simplifica puțin lucrurile de la început, trebuie să spunem că „bio”, „organic” și „ecologic” sunt doar termeni sinonimi și definesc un produs pentru obținerea căruia s-au respectat standardele legale privind starea de sănătate a solurilor, a ecosistemelor și oamenilor. Practic, produsul nu este nociv pentru mediu și pentru consumatori, iar la acest rezultat se ajunge renunțând la utilizarea substanțelor chimice de sinteză, a organismelor modificate genetic și a procedeelor de iradiere. Dacă în spațiul anglo-saxon se folosește cu precădere termenul de „organic”, în cel franco-german vom întâlni mai mult termenii „bio” sau „eco”. În Romania, conform reglementărilor în vigoare, termenul consacrat pentru produsele certificate este „eco”, deși în vorbirea curentă se spune mai frecvent „bio”.  Trebuie reținut însă că România garanția conformității unui produs alimentar ecologic o constituie sigla „Agricultură ecologică” , cu prescurtarea „ae”, fără de care orice produs etichetat sau promovat ca bio, organic sau ecologic riscă să fie doar unul convențional, completat cu un artificiu de marketing.

Dacă standardele pentru produsele ecologice sunt foarte clare, iar respectarea lor este verificată de organisme autorizate, conform normelor europene, în privința produselor „naturale” lucrurile stau cu totul altfel. În prezent, nu există reglementări privind compoziția și originea produselor naturale, nici organisme abilitate să verifice această calitate a produselor. Din acest motiv, termenul poate fi folosit fără nicio restricție de orice comerciant sau producător, iar singura garanție privind caracterul „natural” al produsului o constituie încrederea consumatorului. Prin urmare, când cumpărați un astfel de produs, vă bazați exclusiv pe reputația vânzătorului și dacă nu o cunoașteți deja, este recomandat să vă informați despre aceasta în prealabil.

Alegerea rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi, însă atunci când decideți să achiziționați un produs ecologic, este recomandat să țineți cont de următoarele aspecte :

  • eticheta trebuie să conțină sigla Agricultură ecologică „ae”;
  • trebuie să fie menționat numele producătorului și detaliile de contact ale acestuia;
  • trebuie să fie specificată denumirea organismului de certificare și codul aferent acestuia (de forma RO-ECO urmat de numărul atribuit organismului respectiv).

Pentru un plus de siguranță, puteți verifica și dacă numele producătorului apare pe site-ul M.A.D.R în lista operatorilor certificați în agricultura ecologică, disponibilă aici:

http://www.madr.ro/agricultura-ecologica/operatorii-certificati-in-agricultura-ecologica-2018.html

Vă dorim alegeri inspirate și mai ales informate!

autor: Ioana Valentina Tudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *