Fructe Bio | Beneficii afine si zmeura bio Fără categorie Revoluția din raionul de legume-fructe

Revoluția din raionul de legume-fructe



Dacă anul 2020 nu ar fi abătut asupra omenirii o pandemie de proporții greu de imaginat, în România probabil că s-ar fi remarcat ca anul în care consumatorii au realizat în sfârșit că plasticul a ajuns să îi sufoce.

Cumva, după mulți ani în care problema articolelor de unică folosință din plastic a bâzâit în conștiința colectivă undeva în fundal, anul trecut a reușit să apară în prim-plan pentru un număr suficient de consumatori încât să determine producătorii și comercianții să ia atitudine împotriva plasticului. Așa se face că după mulți ani în care din dorința de a le pune în valoare, fructele și legumele ajunseseră să fie ambalate chiar individual cu tăvițe și folii de plastic, din 2020 raioanele de legume-fructe se transformă vizibil.

Totul a început timid încă din 2019, prin înlocuirea pungilor din plastic cu cele biodegradabile în marile magazine. În 2020 și-au făcut sporadic apariția ambalajele din carton și folie biodegradabilă pentru produse vândute de obicei în caserole de plastic, cum sunt roșiile sau fructele de pădure. Numărul redus al acestora a fost justificat de prețul crescut al acestui tip de ambalaj și implicit de lipsa opțiunilor biodegradabile din oferta furnizorilor consacrați de ambalaje.

Producătorii de fructe și legume bio au fost printre primii care au depășit aceste limitări, din dorința de a oferi produse naturale în ambalaje inofensive pentru mediu. Un astfel de producător este ferma Racovița Berivoi, specializată în cultura de afine și zmeură bio, pe care le comercializează sub brandul Transylvania Berry. Aceasta a colaborat cu un mic producător de ambalaje din carton pentru a-și crea propriile caserole adaptate specificului produselor sale. Înlocuind cele 8 caserole de plastic necesare ambalării unui singur kilogram de zmeură la gramajul de 125 g, s-a evitat utilizarea a aproximativ 700 de kg de plastic într-un singur sezon.

Se poate spune că lucrurile merg încet, dar sigur în direcția bună. Sub presiunea consumatorilor, oferta de ambalaje biodegradabile pentru fructe și legume la gramaje mici s-a diversificat simțitor încă din toamna lui 2020, iar prețurile au scăzut pe acest segment. În aceste condiții, producătorii aleg tot mai adesea alternativele la plastic pentru fructele și legumele lor, iar marile magazine privilegiază aprovizionarea cu produse fresh ambalate eco. Cu aceste premise, putem spera ca raionul de legume-fructe să devină o adevărată expoziție de ambalaje biodegradabile inovatoare. Singura condiție este ca numărul consumatorilor care fac alegeri responsabile pentru sănătatea lor și a mediului să crească. Ai putea contribui și tu discutând acest subiect cu prietenii și familia sau cu un simplu share al acestui articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *